10-15 -vuotiaille suunnattuun Musta kaista -sarjaan kuuluva Pasi Lönnin esikoisteos Hyppy syvyyteen (Tammi, 2009) kertoo Jakesta ja Makesta. Jakke ja Make ovat yläasteikäiset ystävykset, joita yhdistää huumorintaju ja hurjapäisyys. Kesäloma on jo lopuillaan, kun he elokuisena iltana kipuavat portaita Laajavuoren hyppyrimäen huipulle asti. Euronkuvat silmissä vilkkuen he etsivät Matti Nykäsen viimeisiä hyppymonoja, jotka ovat kadonneet. Korkealta kiikaroidessaan pojat sattuvat näkemään, miten jotkut kaivavat lähistöllä maahan isoa kuoppaa. Kuoppaan heitetään auton takakontista iso paketti - ilmeinen miehen ruumis! Kun kaivajat huomaavat pojat ja lähtevät heidän peräänsä, Jakella ja Makella ei ole muuta ratkaisua kuin paeta alas, uskomattominta mahdollista reittiä...

Kun poliisi seuraavana päivänä ei usko heidän tarinaansa, poikien on pakko ryhtyä omiin tutkimuksiin. Pitkin matkaa he joutuvat kihelmöivän jännittäviin tilanteisiin niin öisellä poliisiasemalla kuin vilkkaassa lomahotellissakin. Kun tunnettu urheiluvalmentaja katoaa hotellilta, persoonallinen rikospoliisi Veijo Muusi alkaa myös selvitellä tapausta. Vähitellen hänen ja poikien polut risteävät. Mutta kuka on salaperäinen Legioonalainen, jolle Make aina välillä tekstailee?

Hurtti huumori ja huimat käänteet vievät vauhdikkaasti poikia, mutta toisinaan elämä pysäyttää pohtimaan kummallisuuttaan. Kaverusten kotikaupunki Jyväskylä tulee myös tutu(mma)ksi kirjan sivuilta.

Jotenkin sisäinen kielipoliisini ei tästä kirjasta hirveästi tykännyt, kielenkäyttö ja lauserakenteet tuntuivat välillä turhan tökeröiltä. Jos tästä pääsee yli, kirja on kuitenkin ihan kelpo jännäri.

B415D9C191C11A3F2736A9CCD64EF3C4.png