Mimmu Tihisen uusi nuortenkirja Virkkusen viisitoista valetta (WSOY, 2009) kertoo seiskaluokkaa käyvästä Marjut Virkkusesta, jonka elämä uudella paikkakunnalla saa todella nolon alun. Hän nimittäin myöhästyy koulusta viikon ja tunnin. Eikä jatko näytä yhtään sen paremmalta... Pieni asioiden kaunistelu kun johtaa vähitellen valkoisten valheiden ja väärinkäsitysten suohon. Entisessä koulussaan suosittu Marjut huomaa olevansa uusien koulukaverien karsastama, ruokalassa oksenteleva tyyppi. Ja kun Marjut joutuu - pelastaakseen pikkuveljensä kiusaajien kynsistä - teeskentelemään olevansa Rikun (joka on aika järkyttävä jätkä) tyttöystävä, hänen asemansa ei ainakaan näytä siitä parantuvan. Onko Marjut tuomittu ikiajoiksi olemaan epäonninen tunari?

Muistelen lukeneeni jostakin kirjailijan haastattelun, jonka mukaan hänellä ei juurikaan ole kosketusta nykynuorison maailmaan. Sitä ei kuitenkaan huomaa kirjasta, vaan sen hahmot tuntuvat suhteellisen uskottavilta. Ihan pirtsakka kirja, joka ehkä voisi juuri seiskaluokkalaisille vinkattunakin mennä.

Ai niin... se, minkä lajin valehtelija Marjut on (kts. otsikko), ei aivan selkeästi käy kirjasta ilmi, mutta kaipa senkin selville saisi kun syventyisi tarkemmin jokaisen luvun alussa oleviin testikysymyksiin.